تعمیر و بازسازی آسانسور
بازسازی آسانسورهای قدیمی، فرسوده، از رده خارج و یا آسانسورهایی که از لحاظ ترافیک (شامل سرعت، ظرفیت و …) پاسخگوی نیاز کاربران نیست از دیگر خدمات شرکت فنی مهندسی آسانسور استیل می باشد. بازسازی یا نوسازی آسانسور (به اصطلاح Modernization یا Reconstruction) به علل و عوامل گوناگونی وابسته است:
تعمیر و بازسازی آسانسور
در حدود ۱۲۰۰ ساعت کار تحقیقات آماری از کارشناسان، تولید کنندگان، بازرگانان و شرکتهای فعال در زمینه آسانسور و پله برقی و نیز انجام بیش از ۲۵۰ ساعت مصاحبه های حضوری با اعضای هیئت مدیره و ساکنین ۱۰۰ ساختمان مختلف با کاربری های متفاوت (مسکونی، اداری، تجاری، بیمارستانی ، خودروبر و … ) در مناطق ۶،۵،۴،۳،۲،۱و۷ شهری تهران بزرگ در فاصله زمانی یک دهه (از آغاز سال ۸۰ تا پایان سال ۸۹) و در ساختمانهای اداری از ۵ توقف (۱۷ متر طول مسیر) تا ۲۰ توقف (۷۰ متر طول مسیر) و به ظرفیت حداقل ۴ نفر (۳۲۰ کیلو گرم ) تا حداکثر ۵۰۰۰ کیلو گرم ، نتایج جالب و قابل تامل زیر حاصل گردید:
حدود ۵% آسانسورها با کیفیت عالی ، حدود ۱۲% با کیفیت خوب ، حدود ۲۰% با کیفیت متوسط و حدود ۶۳ % با کیفیت حداقل نصب و در حال سرویس دهی می باشند. محاسبات نشان می دهد نوسازی و مدرنیزاسیون در آسانسورهای با کیفیت عالی امکانپذیر و قابل اجرا با هزینه مناسب ، در آسانسورهای با کیفیت خوب امکانپذیر و با هزینه بالا، در آسانسورهای با کیفیت متوسط امکانپذیر و غیر اقتصادی و در آخر در آسانسورهای با کیفیت حداقل بسیار پر هزینه می باشد.
اگر آسانسور یک ساختمان فاقد یک سرویسکار و کارشناس قابل اعتماد باشد ، ساکنین چگونه تشخیص دهند که آسانسور نیاز به نوسازی دارد؟
در واقع عملیاتی است که در شروع فرآیند سرویس و نگهداری آسانسور توسط یک شرکت خاص جهت شناسایی ، رفع اساسی عیوب و انطباق کل مجموعه با اصول استاندارد، انجام می شود. این عملیات بسته به وضعیت آسانسور ممکن است شامل (اورهال overhaul – تعمیرات) یا بازسازی اساسی و یا شامل تنظیمات سطحی و معمولی یک آسانسور باشد. عموما سرویس و نگهداری یک آسانسور بدون جنرال سرویس امکان پذیر نیست ، فرض کنید یک آسانسور به دلیل نقص فنی در سیستم مکانیکی ، باعث مراجعه متعدد سرویسکار در فواصل زمانی کوتاه جهت رفع خرابی آسانسور می گردد، اگر سرویسکار نسبت به رفع اساسی مشکل مربوطه اقدام نکند، زحمات و مراجعات مکرر ادامه داشته و این مسئله باعث ضرر طرفین (سرویسکار و ساکنین ساختمان) خواهد بود. بنابراین عملیات اساسی و کلی مورد نیاز برای رفع خرابی در قالب جنرال سرویس تعریف می گردد.
جنرال سرویس آسانسور ممکن است شامل بازسازی یک آسانسور نیز باشد. در واقع اگر مجموع قطعات یک آسانسور دچار فرسودگی شده و به پایان عمر خود نزدیک شود قبل از بروز فاجعه می بایست نسبت به تعویض ، نوسازی و ارتقاء قطعات آن اقدام نمود. در حقیقت این امر زمانی اتفاق می افتد که تعمیرات و تعویض جزئی و داخلی قطعات در حالت کلی مقرون به صرفه و منطقی نبوده و صرفا تعویض کامل قطعات عمدتا مطلوب خواهد بود.
(همچنین خود عملیات سرویس و نگهداری آسانسور) شناسایی عوامل پیدا و پنهان محیطی و داخلی در فرسایش مکانیکی و الکتریکی قطعات آسانسور بوده که این قطعات به دلیل وجود این عوامل بطور مداوم در معرض تخریب، خوردگی و فرسودگی هستند. از اینرو آشنایی با مواد اولیه، نحوه ساخت و عملکرد کلی آنها جزء ضروری و لاینفک رفع عیوب می باشد. نتیجه گیری منطقی این است که همواره انتخاب نوع قطعات و نحوه نصب آنها چه در جنرال سرویس و چه در نصب آسانسور تعیین کننده کیفیت و هزینه های سرویس و نگهداری و میزان رضایت خود ساکنین از آسانسور خواهد بود.
فاکتورهایی که در جنرال سرویس توسط یک شرکت مورد ارزیابی قرار می گیرد عبارتند از:
سرویس و نگهداری آسانسور عبارتست از بازیینی کلی قطعات نصب شده و نظارت مستمر بر عملکرد کلی سیستم پس از نصب آسانسور. بطور کلی هیچ سیستم یا مکانیزمی وجود ندارد که نیازمند سرویس و نگهداری و بازبینی دوره ای نباشد به ویژه سیستمهایی که ایمنی آنها نقش اساسی در عملکرد کلی سیستم ایفا می نماید و خرابی آنها باعث خطرات احتمالی جانی می گردد. از اینرو اهمیت سرویس و نگهداری آسانسور کمتر از اهمیت نصب آسانسور نبوده و یک آسانسور صرفنظر از نوع آن و شرکت سازنده آن ، می بایست بطور منظم و حداقل ماهانه یک بار توسط شخص یا اشخاص متخصص تحت بازرسی منظم قرار گیرد.
را از لحاظ توجیه پذیری اقتصادی نیز می توان بررسی نمود. بطور کلی بدیهی است اگر قطعه یا قطعاتی در شرف خرابی یا آستانه فرسودگی قرار بگیرند در صورتیکه به موقع تعویض یا تعمیر نگردند احتمالا باعث اختلال در عملکرد قطعات دیگر نیز خواهند بود، و یا ممکن است خرابی آنها صدمات جبران ناپذیری به کل سیستم وارد نماید. حتی وقوع خطرات جانی در بدترین حالت ممکن است. فرض کنید طنابهای فولادی (wire ropes) آسانسور یا همان سیم بکسل آسانسور در آستانه فرسودگی قرار گرفته است . این فرسودگی و یا خوردگی سیم بکسلها باعث خوردگی فلکه های کششی موتور و هرزگرد می شود بنابراین فلکه های کششی نیز در معرض فرسودگی قرار میگیرند و در حالتیکه ترمز ایمنی آسانسور (پاراشوت) فعال و تنظیم نباشد پارگی سیم بکسل باعث سقوط آسانسور شده و منجر به آسیب های جبران ناپذیر جانی و مالی خواهد بود.
بنابر مطالب فوق از لحاظ توجیه پذیری اقتصادی و از لحاظ ایمنی و منطقی یک آسانسور صرف نظر از نوع و شرکت سازنده میبایست بطور منظم و حداقل ماهانه یک بار توسط شرکتهای دارای صلاحیت، تحت بازرسی منظم قرار گیرد.
شرکت فنی مهندسی متشکل از سرویسکاران آموزش دیده و مجرب است،که با تمام تجهیزات در تهران و شهرستانهای حومه، آماده ارائه خدمات و سرویس در اسرع وقت بوده و رفع هر گونه خرابی و اجرای نگهداری پیشگیرانه در جهت افزایش عمر و کارایی دستگاه را بر عهده دارد. این مجموعه با دارا بودن انبار قطعات قابلیت ارائه خدمات سرویس ، نگهداری و جنرال سرویس حتی در ایام تعطیل را نیز دارد. سرویس و بازرسی در مجموعه فنی مهندسی بر اساس چک لیست شرکت صورت می گیرد و از جمله خدمات قابل ارائه در این مجموعه به اختصار می توان گفت:
چک لیست سرویس و نگهداری آسانسور:
در هر بازرسی ماهانه و ادواری، آسانسور بر اساس یک چک لیست بازرسی شده و وضعیت موارد موجود در چک لیست به مدیر ساختمان ارائه می گردد و تعمیرات بر اساس سوابق چک لیست آسانسور صورت میگیرد.
تعمیر و بازسازی آسانسور
کابین و طبقات:
This site is protected by wp-copyrightpro.com